BETALING
Vipps åpner opp for svenskene
At Vipps skal bli en nordisk betalingsløsning har vært ambisjonen helt siden fusjonsplanene med Mobilepay ble kjent. Når selskapet nå utvider til Sverige, er det å gjøre Vipps mer tilgjengelig som betalingsmiddel i grensetraktene en prioritert oppgave.
– Det føles veldig, veldig bra, sier Vipps-sjefen Rune Garborg til BankShift og høres for et øyeblikk ut akkurat som selskapets egne reklamefilmer når han svarer på spørsmålet om hvordan det er å ha fått svenskene med på laget.
At gleden er ekte, er det ikke tvil om. De siste årene har Garborg gjentatte ganger snakket om hvor viktig det er for det langsiktige suksessen til selskapet at Sverige blir en del betalingsuniverset til Vipps Mobilepay.
Sverige er nøkkelen til volum
Fra og med i dag kan svenskene laste ned Vipps-appen og begynne å sende penger til venner og familie i de tre nabolandene. Svensker som tar turen til Norge, vil også kunne bruke appen til å betale på alle steder som tilbyr Vipps som betalingsalternativ. Den siste tjenesten er ikke klar i Danmark og Finland fra dag én, men kommer.
– «Cross-border payments» er helt avgjørende for at vi skal få tatt ut potensialet i fusjonen og Sverige er helt avgjørende for at vi skal få opp volumet, sier Garborg.
Etter lanseringen av grensekryssende vennebetalinger mellom Norge, Danmark og Finland i juni har aktiviteten stabilisert seg på en bit over 1000 transaksjoner i døgnet.
Med svenskene med på laget venter Vipps Mobilepay en kraftig økning i antallet utenlandsbetalinger. Det er tross alt slik at Sverige har de tetteste grensene med alle tre land, og det landet hvor det er flest transaksjoner til og fra.
– Vi begynner med vennebetalingstjenestene og oppgjørsfunksjonen slik at man enkelt kan splitte regningen på restaurant. Men vi jobber hardt med å få ut løsninger slik at man kan også kan betale med Vipps og Mobilepay når man handler på nett.
Grensebutikker er prioritert
– Hva med alle grenseområder? Det er ganske mange nordmenn som har hytte i Sverige, som bør være interessert i å kunne bruke Vipps i Sverige.
– Å gjøre bedriftsløsningene våre tilgjengelige i de områdene, er en prioritert oppgave, sier Garborg.
Det store løftet for Vipps-betaling i butikk kommer imidlertid ikke før oppgraderingen til mobil lommebok på linje med Apple Pay er på plass. På den andre siden vil Vipps da kunne brukes til å betale med i alle fysiske betalingsterminaler som aksepterer kontaktløs betaling over hele verden.
Også
for svenskene som bruker Vipps. Det er en mulighet ikke det svenske alternativet
Swish kan tilby med det første.
– Da fusjonsplanene ble kjent, var det mye snakk om at neste skritt var å få Swish med i samarbeidet. Dette høres jo ut som dere egentlig begynner å utfordre dem på deres egen hjemmebane?
– Hensikten med å lage denne tjenesten var å gjøre det like enkelt å betale venner på tvers av land som i ett land, sier Garborg og fortsetter:
– Vårt forslag var jo å etablere interoperabilitet mellom Vipps, Mobilepay og Swish. Så du kan på mange måter si at denne løsningen er blitt etablert fordi vi ikke ble enige om en sånn type løsning.
Ifølge Garborg ville det ikke vært vanskelig teknologisk å få Swish inn i samarbeidet.
– Så det står mer på vilje enn teknologi?
– Det er deres vurdering at de ønsker å stå utenfor en sånn interoperabilitet. Vi mener at det ville vært den beste løsningen både for svenskene og for den nordiske betalingsinfrastrukturen, sier Garborg.
Senker prisen
Da vennebetalingstjenesten ble lansert i sommer fikk Vipps Mobilepay en del kritikk for at fire prosent av den overførte summen var litt vel mye.
Nå senker man den grensen til to prosent frem til 1. november, som et introduksjonstilbud.
Vurderer dere å senke avgiften permanent?
– Vi opplever ikke at prisen har vært høy. Transaksjonsbeløpene er relativt lave, så enhetskostnaden blir på et fornuftig nivå. Vi har testet prisnivået hyppig og det skal bli spennende å se hvordan svenskene reagerer, sier Garborg.
Vipps-appen blir tilgjengelig både for IOS og Android ved lanseringen. Alle svensker vil kunne sende penger til venner i nabolandene, mens svenske kunder i Swedbank, Länsförsäkringar og Handelsbanken måtte vente noe lenger før de motta penger fra sine nordiske venner.
– Det handler først og fremst om avtaleteknikaliteter, og jeg utgår fra bankene snart vil åpne opp for det, sier Garborg.