KUNSTIG INTELLIGENS

Eikas KI-kamp: – Vårt forsøk på å møte teknologien på en sunn og strategisk god måte

Kunstig intelligens utvikler seg raskere enn opplæringen. For en allianse med banker i hver krik og krok av landet, trengs det kreative løsninger for å lære opp alle de ansatte.

Katharina Jens leder KI-satsingen Fremtidsfabrikken i Eika.
Katharina Jens leder KI-satsingen Fremtidsfabrikken i Eika.
Publisert Sist oppdatert

For et par år siden begynte Eika med et forprosjekt for å utforske hvordan alliansen best kunne bruke kunstig intelligens. En viktig avgjørelse var å etablere et fleksibelt program som raskt kunne endre seg i takt med teknologien.

Dette har utviklet seg til det som i dag kalles Fremtidsfabrikken.

– I løpet av de to årene vi har prøvd å forstå hva kunstig intelligens betyr, har teknologien utviklet seg raskere enn vi har klart å følge med på. Fremtidsfabrikken er vårt forsøk på å møte teknologien på en sunn og strategisk god måte, sier Katharina Jens, som leder satsingen.

Noe av utfordringen er å gjøre opplæring og utvikling av egne teknologiske løsninger samtidig, forklarer hun, ettersom KI-teknologien er i så rask endring at man knapt rekker å utforme et opplæringsprogram før det allerede er utdatert.

Fra idé til pilot

Fremtidsfabrikken har delt opp KI-programmet i ulike løp, og inneholder blant annet en «KI-Lab» – en sandkasse hvor Eika prøver ut forskjellige idéer innen feltet.

– I labben sitter jeg og tre–fire utviklere. Vi får inn idéer fra bankene eller organisasjonen, bruker to–tre uker på å vurdere om det er noe her, og hvis det er det, går vi videre til pilot, og hekter eventuelt på noen pilotbanker, forklarer hun.

Eika samarbeider tett med en referansegruppe med representanter fra bankene, slik at utviklerne kan forstå hva som oppleves viktig og verdifullt for dem.

Referansegruppen består av Melhusbanken, Rogaland Sparebank, Sparebanken Narvik, Jæren Sparebank, Skagerrak Sparebank, JBF, Romerike Sparebank, Orkla Sparebank og Odal Sparebank.

– Vi må hele tiden vurdere om det vi lærer i labben skal inn i opplæringen, og omvendt – om ting vi lærer i opplæringen må tilbake til labben. Det som går tilbake til KI-lab fra KI-ambassadørene, er forretningsideer og behov som utviklerne kan se på og vurdere, forteller hun.

Kompetanseutvikling i praksis

Opplæringen hun snakker om, er Eikas program for KI-ambassadører.

Eika er en allianse med 47 selvstendige banker med til sammen 197 bankkontorer. De har bankansatte i alle landsdeler, i alle aldre og med svært ulike teknologiske forutsetninger og kompetanse.

Alliansen løser denne utfordringen med et KI-ambassadørprogram som følger «train the trainer»-prinsippet. Her nominerer bankene én til to representanter som ambassadører, som deretter får KI-opplæring av Eika, for så å lære bort KI på egen arbeidsplass.

– Vi ba dem unngå å velge IT-personen eller 21-åringen, og heller finne den som representerer gjennomsnittet i banken – den som utfører flest arbeidsprosesser i de systemene folk bruker til daglig. Det gir mest effekt. Responsen fra bankene var veldig positiv. Vi har nå 90 ambassadører på tvers av alliansen, forteller Jens.

Ambassadørene går gjennom et årslangt opplæringsprogram med webinarer, fysiske samlinger, kurs og eget materiale.

– Ambassadørene må sette av fire til fem timer i uka, og får tilrettelagt for dette. Dette skal ikke være et passivt foredragsopplegg. Det krever engasjement og tilrettelegging for å lykkes, sier hun.

Første store utrulling

Det første store prosjektet Eika nå går for, er utrulling av Microsoft 365 Copilot til hele organisasjonen. Det betyr at majoriteten av KI-opplæringen akkurat nå handler om hvordan bankansatte tar i bruk Copilot i sin arbeidshverdag.

Om valget av akkurat Microsoft sin løsning, sier Jens at Eika er «teknologisk agnostiske» og vurderer alle tekniske løsninger på lik linje.

– Akkurat nå, fordi vi bygger sten på sten, er det fint å utnytte den avtalen vi allerede har med Microsoft, forklarer Jens.

En formbar fremtid

For Jens, en samfunnsviter med master i menneskerettigheter og teknologi, handler arbeidet til syvende og sist om folk – og om å gjøre det trygt å lære noe nytt.

Uansett hvor raskt teknologien beveger seg, er det de ansatte som må kjenne at endringen angår dem, og at de kan være med på å forme den.

 – Vi har et utrolig godt samarbeid med bankene. For å kunne skape verdier for dem, er vi helt avhengige av forstå på hvilke områder generativ kunstig intelligens kan gjøre hverdagen bedre og mer effektiv for dem. Sånn at medarbeidere i bank kan bruke sin tid på kundene. Det er jo derfor vi er til.

LES OGSÅ: