SVINDEL

Eldre kvinne ført til Tyrkia og svindlet for millioner: Politiet jobber med banken for å redde pengene

Et nytt alvorlig tilfelle av en Olga-svindel er under opprulling. 

En kvinne i 70-årene ble bortført til Tyrkia av svindlere.
Publisert Sist oppdatert

For få uker siden kunne DNB melde om skyhøye svindeltall, deriblant en markant økning i bedragerier hvor svindlere møter ofrene fysisk etter å ha manipulert dem over telefon; en utvikling som gjør det betraktelig vanskeligere å avsløre svindel før økonomisk tap oppstår.

Nå er en ny alvorlig sak under opprulling. Denne uken meldte Møre og Romsdal politidistrikt at en kvinne i 70-årene var utsatt for utpressing og grovt bedrageri. Flere millioner kroner kan være tapt som et resultat av det som har blitt kjent som en Olga-svindel.

Internasjonal redningsaksjon

Saken, som har flere likhetstrekk til den mye omtalte Dubai-svindelen, ble først omtalt av Romsdals Budstikke.

Kvinnen skal innledningsvis ha blitt oppringt, og senere oppsøkt i sin bobel, av personer som hevdet de var fra Kripos og Interpol. Gjerningspersonene skal ha hatt tett kontakt med kvinnen over flere dager, og svindlet henne gjennom kontantuttak og ulike overføringer.

Gjennom sosial manipulasjon overtalte svindlerne kvinnen til å reise til Tyrkia den 12. februar, opplyser politiet, som ble varslet om hendelsen av et familiemedlem.

Deretter ble det iverksatt en aksjon med bistand fra tyrkisk politi, Kripos og Interpol, i det som altså ble beskrevet som en redningsaksjon. Kvinnen returnerte til Norge 18. februar. 

Viktigheten av varsling

Politiet er foreløpig tilbakeholden med detaljer, av hensyn til etterforskningen. 

Til Romsdals Budstikke forteller politiinspektør Anders Skorpen-Trøen, som er påtaleansvarlig i saken, at det nå jobbes sammen med den aktuelle banken. Det er imidlertid fortsatt uklart om de har lykkes med å fryse midler eller stanse overføringer fra kvinnens konto.

BankShift har stilt Skorpen-Trøen flere spørsmål om samarbeidet med banken, men han vil ikke kommentere dette ennå fordi opplysningnee er en «sentral del av den pågående etterforskingen».

– Denne saken viser viktigheten av at personer i omgivelsene varsler når magefølelsen forteller at noe ikke er som det skal. Saken vitner også om en profesjonalitet, teft for manipulasjon og kompetanse i psykologiske virkemidler hos enkelte svindelaktører, som det kan være svært utfordrende å stå imot, sier Skorpen-Trøen i en uttalelse.

Det påpekes at aktører som politi, Kripos, Interpol eller andre styresmakter aldri skal spille på frykt eller forsøke å isolere deg fra dine nærstående. 

– Vær skeptisk, både på din egen og dine nærståendes vegne. 

Om man er usikker på om det faktisk er politiet som har tatt kontakt, kan man ringe 02800 for å få det oppklart.

BankShift kommer tilbake med mer!