RENTE

Styringsrenten holdes uendret:
– Dette ligner mer på valutastyring

Sjefsøkonomen i Eika Gruppen mener renta styres mer av kronekursen enn inflasjonen.

Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika Gruppen.
Publisert Sist oppdatert

I dag ble det bestemt at styringsrenten holdes uendret. Det ble klart på Norges Bank sitt rentemøte i dag.

– De har ikke noe annet valg enn å holde renten uendret av hensyn til kronekursen, sier Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonomi i Eika Gruppen.

– I praksis blir det en form for valutakursstyring, fordi hensynet til kronen veier tyngre enn andre hensyn. Formelt sett har vi inflasjonsstyring, men dette ligner mer på valutastyring, mener han. 

Andreassen legger til at hva man tror om renten fremover, avhenger av hva man tror om kronekursen. 

– Jeg antar at kronen vil styrke seg med ti prosent mens rentene kommer kraftig ned internasjonalt, men dette har vi ingen garanti for. Jeg er ikke så veldig bastant her, alt kan skje, sier han.

Han legger til at markedet er «ganske standhaftig», og fortsatt priser inn markante rentekutt de neste to årene. Andreassen har tidligere uttalt til BankShift at det ikke er et spørsmål om hvorvidt renten skal ned, men om hvor mye

Meldingen fra sentralbanksjef Ida Wolden Bache er noe kryptisk. Norges Bank endrer den spesifikke formuleringen om at renten kan bli liggende «ut året» til at den kan bli liggende «en god stund fremover». 

Nils Kristian Knudsen, rente- og valutastrateg i Handelsbanken, har tidligere uttalt til BankShift at hvordan Norges Bank vil omtale situasjonen, og hvordan de formulerer seg, vil ha stor påvirkning. Han påpekte også at mange rentekutt allerede er priset inn i markedet.

LES OGSÅ: