FUSJON

Tidligere ledere advarer, men de ansatte støtter bank­fusjonen på svenskegrensen

Intet internt opprør mot sammenslåingen av sparebankene Eidsberg og Marker.

Fra venstre: Adm.dir. Rune Iversen i Marker, adm.dir. Glenn Haglund i Eidsberg, styreleder Anders Gimmingsrud i Eidsberg og styreleder Bjørg Dalane i Marker.
Publisert Sist oppdatert

I mars ble det kjent at nok en sparebankfusjon står på trappene. Denne gangen skjer det i indre Østfold, der styrene har vedtatt at Eidsberg Sparebank skal ta over Marker Sparebank.

Fusjonen skal opp for generalforsamlingen 29. april. I den sammenheng har en tidligere banksjef og flere tidligere styreledere i Marker Sparebank rykket ut i lokalavisen Smaalenene Avis med en klar advarsel. De mener fusjonen kan være første steg på veien mot at lokalbanken nær svenskegrensa forsvinner helt.

– En fusjon følges gjerne av en annen. For dette har en dominoeffekt, sier tidligere styreleder  Nils Ole Solberg til avisen.

Verken ledelsen eller de ansatte i Marker Sparebank lar seg imidlertid skremme.

– Vi må rigge oss for framtiden og fusjonere når vi kan – og ikke når vi må,  sier hovedtillitsvalgt Solveig Reiten, som også er de ansattes representant i styret. 

Hun har jobbet i banken i 13 år. Nå mener hun at arbeidsgiveren står overfor store utfordringer og krav, og trekker blant annet frem økonomisk kriminalitet som utfordrende.

BankShift har flere ganger skrevet om hvordan kriminelle tar i bruk stadig mer sofistikerte metoder. Flere lokalbanker har sett seg nødt til å ruste opp forsvaret.

– En sammenslåing vil gjøre bankene mer bærekraftige, trygge og bidra til å bygge kompetanse blant de ansatte, mener Reiten.

Hun avviser overfor avisen at fusjonen vil bygge ned banktilbudet i området.

BankShift har tidligere skrevet om den foreslåtte fusjonen mellom de to Eika-bankene, og at en annen bank i samme område og allianse er holdt utenfor. På sikt kan imidlertid også Trøgstad Sparebank være aktuell for fusjon, ifølge banksjef Lars Andre Dingstad-Eriksen, som på sett og vis underbygger eks-banktoppenes advarsel om en dominoeffekt:

– Det kommer til å skje flere. Det er ikke aktuelt for oss nå, men det kan endre seg, har han sagt til BankShift.