VIPPS

Vipps bommet på 2024-målene – men skal fortsatt gå i null i år  

Første halvdel av Vipps Mobilepays totrinnsplan for å nå lønnsomhet gikk ikke helt etter planen. Rune Garborg og Andreas Saastad står likevel fast ved at underskuddet skal være borte i løpet av 2025. 

Rune Garborg, konsernsjef og Andreas Saastad, finansdirektør i Vipps Mobilepay, er på sporet av sorte tall.
Publisert

Etter å ha presentert et underskudd på cirka 1,2 milliarder kroner i resultat før skatt i 2023, la Vipps Mobilepay i fjor frem en ambisiøs plan for å forvandle milliardunderskudd til overskudd på i løpet av to år.  

Halve resultatforbedringen skulle komme i 2024 og den andre halvdelen i år. 

Når fasit for første halvdel av snuoperasjonen nå foreligger, viser det seg at Vipps Mobilepay ligger litt på etterskudd.

På etterskudd

Resultat før skatt i 2024 endte med et underskudd på 750 millioner kroner. Forbedringen sammenlignet med året før var på 418 millioner kroner. To tredjedeler av dette (277 mill.) kom fra kostnadskutt, mens den siste tredjedelen (141 mill.) løftet inntektene opp til 1,7 milliarder kroner.

Underskuddet er noe større enn hva konsernsjef Rune Garborg og finansdirektør Andreas Saastad tidligere har delt om fremdriften, men påvirker ikke masterplanen om å trylle vekk milliardunderskuddet fra 2023 i løpet av to år.

– Vi har tvert imot blitt enda tydeligere på at vi skal klare målet om å levere sorte tall i løpet av 2025, sier Vipps Mobilepay-sjef Rune Garborg, og forklarer at en sterk start på året, tilsynelatende upåvirket av den internasjonale markedsuroen gir anledning til optimisme.

– Faktum er at vi ikke er langt fra å være break-even på månedsbasis allerede nå, legger finansdirektør Andreas Saastad til da BankShift møter de to for å få en oppdatering på tallene.

Mange bekker små ... 

De to forklarer at det er effekter både på kostnadssiden og inntektssiden som bidrar til optimismen. At selskapet ble samlet på én teknisk plattform i begynnelsen av fjoråret bidrar fortsatt på en positiv måte.  At en betydelig større del av selskapets ressurser har kunnet legges på kommersielle innsatser spiller også en rolle, både for kjerneproduktene netthandel og Vippsnummer og når det gjelder å utvikle nye produkter og tjenester.

– Det aller viktigste er at vi opprettholder en høy vekst på kjerneproduktene våre. Når volumet begynner å bli så stort som det er nå, blir den effekten betydelig, sier Garborg.

De drøyt 12 millioner Vipps Mobilepay-brukerne i Norge, Danmark og Finland gjennomførte til sammen 1,52 milliarder transaksjoner i fjor. De inkluderer både kjøp og vennebetalinger.

– Det er ekstra gledelig at Finland har fått opp farten på netthandel. Det finske markedet har ligget etter Norge og Danmark, men begynner nå å ta seg opp, sier han.

«Fjerner utløpsdato på kort»

Over påske lanserer selskapet en liten nyhet som Garborg og Saastad er overbevist om vil få stor betydning for et annet område – abonnementsbetalinger. 

– Over påske så «fjerner vi utløpsdato på kort», sier Saastad, og forklarer at Vipps har ordnet det slik at et kort som er lagt inn i Vipps automatisk blir oppdatert når det skal fornyes.

– Det vil gjøre abonnementstjenester mye, mye enklere. Vi har fått veldig god respons fra «merchants» på dette, legger Garborg til.

Eierne skyter inn en halv millard til

I resultatrapporten går det at eierne fortsatt villig stiller opp med ny kapital, for å kompensere for tapene. I fjor var tilskuddet på 540 millioner kroner, fordelt etter eierbrøken til de norske bankene i Vipps Holding og Danske Bank

– Det er i henhold til planen for å redusere milliardunderskuddet som vi presenterte i fjor. Parallelt la vi opp en finansieringsplan og dette er det siste innskuddet i den planen, sier Saastad.

– Så i år blir det ingen penger fra eierne?

– Nei, bekrefter finansdirektøren.    

Kort kommer i juni 

Interessen for tæpp med Vipps er fortsatt stor. Drøyt 950.000 nordmenn har aktivert funksjonen, men bruken har ikke tatt av ennå. Med BankAxept som eneste betalingsalternativ fungerer ikke Vipps på alle betalingsterminaler og handleturer til Sverige er fortsatt utelukket. For hver gang en bruker må bytte tæpp-alternativ blir det vanskeligere å få dem å bytte tilbake til Vipps.

– Utbredelsen vi får med Visa og Mastercard både i Norge og internasjonalt representerer et stort skift for oss, sier Garborg.

Det siste er noe som han har vært ekstra opptatt av den siste tiden, da han ved flere tilfeller har skjerpet tonen for å få alle å forstå at kampen mot Apple spisser seg til.

– Vi deltar i et verdensmesterskap i betalinger med noen av verdens sterkeste merkevarer. Da er det helt avgjørende at man kan betale med Vipps og Mobilepay overalt, både på hjemmebane og i utlandet, sier Garborg, som har presentert det budskapet både på fintech-festivalen i Bergen og Finansnæringens dag i Oslo.

Å betale med Visa og Mastercard i Vipps er den manglende puslebrikken. Beskjeden så langt har vært: Nordmenn skal kunne betale med Vipps over hele verden når de drar på ferie i sommer. Den gjelder fortsatt, ifølge Garborg.

– Det kommer i juni. Det er små marginer, men akkurat som da vi lanserte «tæpp med Vipps» i desember, regner vi med at det går bra, sier han.