SBANKEN
11 spørsmål og 10 svar om Sbanken: Lover fortsatt fondssparing i den nye appen
Hva kan Sbanken-kundene forvente seg når de får ny app i mars? I et eksklusivt intervju med Bankshift forteller de ansvarlige bak utviklingen hva som er på gang.

I forrige uke fikk Sbanken-kundene vite at de fra og med slutten av mars får en ny bank-app å forholde seg til, og at ikke alle tjenester ville være tilgjengelige fra første dag. Noen ting vil måtte løses gjennom å bruke nettbanken til moderbanken DNB.
For samtidig med beskjeden om ny app, ble kundene også fortalt at nettbanken til Sbanken blir lagt ned.
Dermed var det duket for en ny runde med kommentarer fra misfornøyde kunder på sosiale medier, og konkurrenter som kunne melde om stor pågang fra Sbanken-kunder som ville flytte boliglån, aksjesparkonto eller hele kundeforholdet.
Ansvarlige med svar
Så hva er det egentlig som skjer den 27. mars? BankShift har søkt svarene hos de ansvarlige for utviklingen av den nye appen.
Lars Hopland Nestås er leder for Sbanken Digital og Kristin Edith Refvem er ansvarlig for brukeropplevelser i DNBs mobilbank. De har hatt travle måneder etter at fusjonen formelt var på plass i mai fjor, og har ytterligere et par hektiske foran seg før resultatet av arbeidet vil bli synlig for alle.
– Men hva er det egentlig som venter kundene? En helt ny Sbanken-app? Eller den eksisterende DNB-appen i Sbanken-drakt?
– Sbanken-kundene får en ny app til påske. Den skal gjøre det enda tydeligere at Sbanken er for dem som vil ha banken i lomma. Over 90 prosent av innloggingene i Sbanken kommer allerede fra appen, sier Refvem.
– Målet vårt for Sbanken er at absolutt alt skal være så brukervennlig og enkelt at vi får løst det i appen, legger hun til.
Store likheter
I brevet til Sbanken-kundene kommer tydelig frem at det å samle alt av virksomhet for DNB og Sbanken på en felles teknisk plattform, har vært et avgjørende premiss for en ny Sbanken-app. At det er på DNBs tekniske plattform at virksomheten videreføres, kommer neppe som en overraskelse.
– Vi har valgt den plattformen vi mener har det beste utgangspunktet for å ta dette konseptet videre. Med felles løsninger i bunn gir det mening at en del tjenester, særlig innen dagligbank, også vil være felles. Sbanken og DNB skal ikke konkurrere om å ha den beste regningsbetalingen. Vi skal lage den beste regningsbetalingen sammen, sier Nestås og fortsetter:
Det er klart at mye av det som kommer i den nye Sbanken-appen, er bygget med utgangspunkt i det som var i DNB-appen fra før
– Så det er klart at mye av det som kommer i den nye Sbanken-appen, er bygget med utgangspunkt i det som var i DNB-appen fra før, og legger til at det også er elementer tatt fra dagens Sbanken-app.
Har bygget videre på DNB-appen
– Betyr ikke det at den nye Sbanken-app i praksis er nesten samme app som dagens DNB-app?
– Rent teknisk er det store likheter, ettersom vi har bygget videre på DNB-appen, sier Nestås.
– Og hvordan blir det med funksjonalitet og visuelt uttrykk?
– Når den nye appen kommer til påske, vil forskjellen mellom appene ikke være så synlige for kunden, sier han.
– Om den ligner DNB-appen eller ikke, er ikke det viktige. Det er jo om kunden får løst oppgaver som er viktig for oss, legger Refvem til.
Ifølge Nestås er det flere dagligbankaktiviteter, for eksempel administrasjon av e-faktura og avtalegiro, som vil oppleves som bedre enn det er i dag for Sbanken-kundene.
Sparing forblir i appen
Helt siden oppkjøpet ble kjent har et av de store spørsmålet vært om banktjenester og sparing skal være fordelt på én eller to apper. Sbanken har hatt alt samlet i en app, men DNB har vært tydelige på at alt som har med sparing, aksjehandel og pensjon å gjøre, skal være samlet i Spare-appen, mens de hverdagslige banktjenestene fikses i mobilbanken.
– Med tanke på at den nye Sbanken-appen i høy grad er tuftet på DNBs mobilapp, høres det ut som om fondsparing og aksjehandel er en av de tingene som vil forsvinne fra den nye appen?
– Nei, der kan kundene ta det med ro. Til påsken vil kundene fortsatt kunne se og få administrert sparingen sin i Sbanken-appen, sier Nestås.
– Akkurat som de har kunnet gjøre til nå?
– Ja, men grensesnittet blir litt forskjellig. Vi har bygget ganske mye nytt her, som kommer til å gi en god kundeopplevelse.
– Så Sbanken-kunden vil altså ikke bli sendt videre til Spare-appen?
– Nei, for Sbanken-kundene blir brukeropplevelsen en annen enn det den er i DNB-appen i dag, sier Refvem.
Omfattende migrasjonsarbeid
Nestås og Refvem forteller at en vesentlig del av arbeidet hittil har handlet om å migrere nærmere en halv million kunder over til en ny plattform, uten at kundene egentlig legger merke til at det meste under panseret er nytt. Alt fra kontonummer til historikk flyttes automatisk uten at kunden trenger å gjøre noe selv.
– Det er en maskinell tilnærming, som en del andre oppkjøp og sammenslåinger ikke har fått til. Med det sagt ser vi frem til vi er over kneiken og kan fokusere på det vi liker best – å drive innovasjon av banktjenester til kundens beste, sier Nestås.
– Jobben er jo på ingen måte over når appen er lansert. Vi skal fortsette jobbe videre med konseptet slik at forskjellene i uttrykket blir tydeligere etter hvert.
Vil ikke gå inn på hva som mangler
Av brevet som gikk ut til Sbanken-kundene i forrige uke, gikk det frem at de ikke vil få tilgang til all funksjonalitet i appen fra start.
– Er det ikke litt rart når dere så tydelig poengterer at Sbanken skal være «banken i lomma» – at de må bruke DNBs nettbank for noen tjenester?
– Vi har jobbet hardt nå for å få på plass funksjonaliteten som mangler, men alt klarer vi dessverre ikke før påsken.
– Hva er det som vil mangle?
– Nå er vi ikke kommet mars enda, så det er litt for tidlig å ta en opptelling av det. Det jeg kan si er at alt av dagligbankfunksjoner vil være på plass, sier Nestås.
– Det kommer til å være en ganske så kort liste, og det vil være tjenester som man ikke bruker veldig ofte, sier Refvem.
– Dere forteller kundene at de skal få en ny app, men at den ikke kommer til å levere alt som det gamle appen har gjort, uten å fortelle dem hva det er de ikke får. Det må jo kunne føre til både irritasjon og usikkerhet hos kundene?
– Ettersom alt ikke er klart og vi fortsatt har tid igjen til lansering, er det litt tidlig å gå ut med en oversikt nå. Mitt råd til kundene er å vente og se. Jeg mener helt oppriktig at kundene, når de får sett og brukt appen, vil oppdage at den er en svært god app å bruke i det daglige, sier Refvem.