KLAGESAK

Brukte 20 000 kroner på strippeklubb – forsøkte å få banken til å ta regningen

En kortholder har tapt en sak i Finansklagenemnda etter å ha påstått seg svindlet på en strippeklubb i Bulgaria.

En kortholder har tapt en sak i Finansklagenemnda etter å ha brukt nærmere 20 000 kroner på en strippeklubb.
Publisert Sist oppdatert

SEB Kort Bank AB har vunnet en sak i Finansklagenemnda mot en kortholder som påstod han var blitt svindlet for nærmere 20 000 kroner på en strippeklubb i Bulgaria.

Kortholderen gjennomførte seks transaksjoner på Striptease Bar Malibu i Golden Sands, Bulgaria i midten av juni. Dagen etter reklamerte han på fem av dem, og påstod han hadde blitt dopet ned og svindlet for pengene, til tross for at ingen tilsynelatende kunne ha sett PIN-koden hans i forkant av de omstridte betalingene.

Påstått dopet ned

Kortholderen skal ha betalt for en drink i baren på utestedet, som banken kan dokumentere var betalt uten bruk av PIN-kode. 

Etter dette skal kortholderen ifølge ham selv, ha blitt dopet ned og så ført inn på et rom av en kvinne. Deretter skal de omstridte transaksjonene ha funnet sted.
Kortholderen sier han ikke husker hva som skjedde den kvelden, og har sagt at han neste dag var i «dårlig form, med kvalme, oppkast, hodepine, kribling i kroppen og tung pust» – og kortet i behold.

Kortholderen ringte politiet den påfølgende dagen, men skal ha fått beskjed om at det ikke var noen vits verken i å kontakte lokalt eller norsk politi. Likevel ble ikke kortet sperret, og brukes fortsatt aktivt av kortholderen.

Enstemmig avgjørelse

Banken kunne bevise at alle de fem omstridte transaksjonene, det vil si alle med unntak av det første kjøpet i baren, ble gjennomført ved bruk av chip og PIN-kode. 

I Finansklagenemnda argumenterte banken med at den første transaksjonen ble godkjent uten bruk av PIN-kode. Dermed kunne ingen uvedkommende på utestedet ha sett koden til kortholderen, for deretter å bruke kortet hans etter denne første transaksjonen.
Ettersom alle de omstridte kjøpene ble gjennomført ved bruk av PIN-kode, virket det overveiende sannsynlig for nemnda at det var kortholderen selv som hadde gjennomført de fem betalingene.

Nemnda fattet dermed en enstemmig avgjørelse i å gi banken medhold i saken.

Kunne sikret bevis

Nemnda poengterte også at kortholderen hadde en mulighet for å sikre bevis for neddoping gjennom blodprøve eller annen medisinsk undersøkelse så raskt som mulig, etter at betalingene har funnet sted.

I Finansklagenemndas begrunnelse står det i tillegg at beløpenes størrelse ikke var så påfallende at faktorene trekker i retning av kortmisbruk. 

«Når bruksmønster og beløp heller ikke er klart mistenkelig, mener nemnda at det alt i alt er kvalifisert sannsynlighetsovervekt for at betalingene er gjort av kortholderen selv», heter det i avgjørelsen.

SEB Kort Bank ønsker ikke å kommentere saken, som har saksnummer 2024-585 i Finansklagenemnda.

LES OGSÅ: